"Ние, християните от град Варна заявяваме, че не приемаме избора от 17.11.2013 година. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки. Настояваме за касиране на избора. Настояваме Светият синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните", се посочва в позицията на инициативния комитет, разпространена до медиите.

Изборът на кандидати за бъдещ митрополит

Епархийските избиратели определиха Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий за официалните кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Епископ Борис получи 17 гласа от общо 30 гласували епархийски избиратели, а епископ Игнатий събра 16 гласа.

Веднага след избора миряни оповестиха създаването на инициативен комитет, който се обърна към Светия синод с искане да бъде отменен изборът, да се определи нов, както и да се изберат нови епархийски избиратели.

Гласуването бе тайно, а следващата седмица предстои за бъде избран новият митрополит на мястото на починалия през юли Кирил.

Решението на Синода е окончателно. Кой да оглави Варненската епархия, ще решат патриарх Неофит и синодалните архиереи. Каноничният избор е насрочен за 24 ноември в София.

Светият синод ще избира между двамата претенденти, получили днес най-много гласове.